Op deze pagina's is het archief van DW B terug te vinden. Voor de actuele website ga naar: http://www.dwb.be

Duitsland

Roman Ehrlich
1983°
Biografie

Roman Ehrlich (1983) ontving voor zijn debuut, de roman Das kalte Jahr (2013) de Robert-Walser-Preis 2014. Het hier vertaalde verhaal komt uit de verhalenbundel Urwaldg??ste (2014). In 2016 ontving hij de Ernst-Toller-Preis, eerder uitgereikt aan onder anderen G??nter Grass en Christoph Ransmayr.

Gustav Landauer
1870° - 1919
Jonas L??scher
1976°
Biografie

Jonas L??scher was onderwijzer in Bern en werkte een paar jaar in de Duitse filmindustrie. Daarna studeerde hij aan de Hogeschool voor filosofie in M??nchen. Tegenwoordig is hij verbonden aan de ETH in Z??rich, waar hij ook promoveert. Zijn debuutroman Fr??hling der Barbaren werd al in vele talen vertaald en verschijnt in februari 2015 als Het voorjaar van de barbaren bij Uitgeverij Wereldbibliotheek.  

Artikels
Stan Lafleur
1968°
Biografie

Stan Lafleur werd geboren in Karlsruhe en woont nu in Keulen. Hij publiceerde tot nu toe veertien titels (po??zie  en kort proza). Daarnaast schreef hij ook hoorspelen (voor WDR en ORF) en toneelteksten. Werk van hem werd gepubliceerd in talrijke anthologie??n, tijdschriften, dagbladen en op het internet en hij was te horen op tv en radio. Zijn gedichten werden in twaalf talen vertaald. Met zijn Rheinsein-Projekt doet hij sinds 2009 onderzoek naar de cultuurgeschiedenis van het Rijnland en brengt de resultaten samen op http://rheinsein.de.

Artikels
Ulrike Draesner
1962°
Biografie

Ulrike Draesner werd vanaf haar po??ziedebuut Ged??chtnisschleifen (1995) veelvuldig onderscheiden. Ze publiceert ook romans, verhalen, essays en vertalingen (onder anderen van Gertrude Stein, H.D., Louise Gl??ck). In 2010 publiceerde ze de roman Vorliebe (2010) en in 2011 de verhalenbundel Richtig liegen. In 2013 verscheen de essaybundel Heimliche Helden. Recente titels zijn de roman Sieben Spr??nge vom Rand der Welt en de po??ziebundel Subsong, allebei uit 2014.  

Kai Pfeiffer
1975°
Biografie

Kai Pfeiffer is een Duitse stripmaker, schrijver en uitgever die sterk inzet op de verkenning van de eigenheid van de beeldende materie, zoals in de reeks ???REALM??? ??? waarvan al delen werden gepubliceerd in onder meer LAND (2004) en stadtelphen. urban elphes (2004).

Artikels
Winfried Georg Maximilian Sebald
1944° - 2001
Biografie

Winfried Georg Maximilian Sebald, de zoon van Georg Sebald, een Wehrmachtkapitein tijdens de Tweede Wereldoorlog en nadien krijgsgevangene,  studeerde Duitse literatuur aan de Freiburguniversiteit, waar hij in 1965 afzwaaide. Hij zette zijn studies voort aan de universiteit van Manchester. Daar doceerde hij bovendien van 1966 tot 1970 doceerde. Nadien was hij verbonden aan de universiteit van East Anglia in Norwich, waar hij in 1973 promoveerde op een proefschrift over Alfred D??blin en in 1987 hoogleraar Duitse letterkunde werd.

Hij publiceerde over Sternheim, D??blin, Duits theater en Elias Canetti. Enkele van zijn vertaalde verhalen (De emigr??s: vier ge??llustreerde verhalenDe ringen van Saturnus: een Engelse pelgrimage, Austerlitz en Melancholische dwaalwegen, in 2008 hertaald als Duizelingen) riepen bij critici en lezers herinneringen en vergelijkingen op aan het werk van Borges, Calvino, Thomas Bernhard, Nabokov en Kafka. Vanaf de jaren 90 sleepte hij verscheidene literaire prijzen in de wacht. Ook postuum werden hem twee prijzen, onder andere die van de National Book Critics Circle, toegekend.

W.G. Sebald overleed in 2001 op 57-jarige leeftijd in een verkeersongeluk.

Peter V. Zima
1946°
Biografie

Peter V. Zima studeerde sociologie, politicologie en Spaanse literatuur in Edinburgh en literatuurwetenschap in Parijs waar hij aan de universiteiten van Parijs IV en Parijs I twee proefschriften over Marcel Proust verdedigde. Van 1972 tot 1975 was hij als medewerker verbonden aan de Universit??t Bielefeld, van 1976 tot 1983 als medewerker en hoofdmedewerker aan de Rijksuniversiteit Groningen. Sinds 1983 is hij gewoon hoogleraar algemene en vergelijkende literatuurwetenschap aan de Universit??t Klagenfurt, sinds 1998 corresponderend lid van de Oostenrijkse Academie der Wetenschappen in Wenen. Tot zijn meest recente publicaties behoren: The Philosophy of Modern Literary Theory (Athlone-Continuum, London, 1999), Theorie des Subjekts (Francke-UTB, T??bingen, 2000, 2007), Das literarische Subjekt (Francke, T??bingen, 2001), Deconstruction and Critical Theory (Continuum, London, 2002), Th??orie critique du discours (L???Harmattan, Paris, 2004), ??sthetische Negation. Das Subjekt, das Sch??ne und das Erhabene von Mallarm?? und Val??ry zu Adorno und Lyotard (K??nigshausen und Neumann, W??rzburg, 2005) en What is Theory? Cultural Theory as Discourse and Dialogue (Continuum, London, 2007).

Dirk Sch??mer
1962°
Biografie

Dirk Sch??mer studeerde middeleeuwse geschiedenis in Hamburg en Parijs, en is sinds 1991 cultuurredacteur voor de Frankfurter Allgemeine Zeitung, waarin hij regelmatig over Nederland en Belgi?? schrijft. Sinds 1999 is hij correspondent in Veneti??.

Daniela Reich
1977°
Biografie

Daniela Reich studeerde Beeldende kunst en Vormgeving en is onlangs afgestudeerd als MA Kunsten, Cultuur en Media aan de Rijksuniversiteit Groningen. Momenteel werkt ze als assistent-curator bij NP3 (Niet Parkeren tot in de derde macht), een representatieve mediacombinatie rond de grenzen van de experimentele hedendaagse kunst. Ze bekwaamt zich in het vertalen van Nederlandse en Duitse teksten voor diverse schrijvers, kunstenaars en culturele initiatieven.