Op deze pagina's is het archief van DW B terug te vinden. Voor de actuele website ga naar: http://www.dwb.be

Roemenië

Liviu Campanu
Adrian Schiop
1973°
Biografie

Adrian Schiop voltooide de lerarenopleiding Roemeense taal- en letterkunde en een Master in linguïstiek aan de Babes-Bolyai-universiteit in Cluj-Napoca. Momenteel werkt hij aan een proefschrift over politieke beleidsvorming omtrent de Romaminderheid aan de SNSPA (Nationale School voor Sociale en Politieke Wetenschappen) te Boekarest. Hij debuteerde in het tijdschrift Fracturi in 2001 en publiceerde sindsdien twee romans: pe bune/pe invers (Polirom, 2004) en Zero grade Kelvin (Polirom, 2009). In 2009 werd zijn werk opgenomen in 100towatch, een door Tom Wilson en Miloš Jovanović samengestelde bloemlezing van de honderd meest veelbelovende Roemeense artiesten.

Mircea Cărtărescu
1956°
Biografie

Mircea Cărtărescu werd geboren in Roemenië en studeerde in 1980 af aan de universiteit van Boekarest in de Roemeense taal- en letterkunde. Na zijn studies werkte hij als taaldocent en als redacteur van het tijdschrift Caiete Critice. Sinds 1991 is hij verbonden aan de universiteit van Boekarest.

Hij schrijft proza, poëzie en essays en werd in zijn thuisland al meermaals onderscheiden.

Dan Perjovschi
1961°
Biografie

Dan Perjovschi is een Roemeens kunstenaar die zijn tekeningen/intelligente cartoons/graffiti rechtstreeks aanbrengt op de muren van museale ruimtes. Zijn tekeningen leveren een commentaar op huidige politieke, sociale en culturele onderwerpen. Hij speelde een actieve rol in de ontwikkeling van zijn land tot een burgermaatschappij via zijn redactiewerkzaamheden bij het culturele blad Revista 22, en heeft de uitwisseling tussen Roemeense kunstenaars en de internationale kunstscene bevordert. Hij stelde onder meer tentoon in het MoMA (New York), het Van Abbemuseum (Eindhoven), de Tate Modern (Londen), het Moderna Museet (Stockholm) … Tijdens het Kunstenfestivaldesarts 2008 was Perjovschi artist in residence in kunstencentrum Wiels in Brussel.