Op deze pagina's is het archief van DW B terug te vinden. Voor de actuele website ga naar: http://www.dwb.be

Nederland

Marlies Smeenge
1993°
Biografie

Marlies Smeenge (1993) studeert documentaire regie aan de Nederlandse Filmacademie in Amsterdam. Ze maakt films over mensen waar we normaal aan voorbij zouden lopen, maar die een prachtig verhaal te vertellen hebben. Daarnaast schreef ze het scenario voor de korte film Onderbeds (2016), die onder meer geselecteerd werd voor het International Children???s Film Festival in India. Haar korte verhalen en columns verschenen eerder op abcyourself.nl. Ze vindt haar inspiratie in de veiligheidsvoorschriften op veerboten, de tramchauffeur die met zijn cabinedeur open luidkeels een sekslijn belt en het chagrijn op het gezicht van het meisje achter de kassa met de onuitspreekbare naam.

Artikels
Lex Bohlmeijer
1959°
Biografie

Lex Bohlmeijer (1959) studeerde Nederlands en Algemene Literatuurwetenschap in Leiden. Hij werkte een aantal jaren als danser en ontwikkelde zich bij de radio tot veelzijdig programmamaker. Tegenwoordig presenteert hij op Radio 4 elke werkdag om 19 u. Passaggio en op zondagmiddag het discussieprogramma Diskotabel. Verder is hij werkzaam als dramaturg en tekstschrijver. En steeds vaker ook als presentator van concerten, congressen en debatten.

Artikels
Melanie Reumers
1967°
Biografie
Melani Reumers (1967) studeerde in 2013 af als literair vertaler aan de Vertalersvakschool. Haar vertalingen van verhalen en gedichten van Spaanse en Latijns-Amerikaanse auteurs verschenen in verschillende nummers van de literaire tijdschriften KortVerhaal, Terras, Tirade, Tortuca, Pluk en De Revisor. Ze schrijft zelf ook en werkt aan een verhalenbundel.
Anne Lou??se van den Dool
1993°
Biografie
Anne Lou??se van den Dool (1993) studeert Literatuurwetenschap aan de Universiteit Leiden. Zij debuteerde met de roman??Achterland??(Querido, 2014); haar tweede roman zal dit najaar verschijnen. Eerder publiceerde zij in onder andere??Tirade??en??nrc.next.
Lucas van der Deijl
1991°
Biografie
Lucas van der Deijl (1991) studeerde Geschiedenis en Nederlandse letterkunde (research). Momenteel werkt hij als Pre-PhD fellow bij onderzoeksprogramma Creative Amsterdam: an E-Humanities Perspective (Universiteit van Amsterdam) en als web-ontwikkelaar bij www.litlab.nl (Universiteit Utrecht).
Henk A. van der Liet
1956°
Biografie

Henk A. van der Liet (1956) is hoogleraar Scandinavische Taal- en Letterkunde aan de Universiteit van Amsterdam. Hij houdt zich voornamelijk bezig met moderne ??? vooral Deense ??? letterkunde en heeft bijgedragen aan het standaardwerk Danske digtere i det 20. ??rhundrede I-III. Hij maakt deel uit van de hoofdredactie van European Journal of Scandinavian Studies (EJSS) en is als literair criticus verbonden aan het Deense tijdschrift Litteraturmagasinet Standart.

Jacques Dehue
1966°
Biografie

Jacques Dehue (1966) studeerde Germanistiek aan de KU Nijmegen en woont sinds 1994 in Polen, waar hij aan de universiteiten van Wroc??aw en Krakau Nederlands doceerde. Momenteel is hij fulltime actief als vertaler. Hij is getrouwd met een Poolse en heeft twee kinderen.

Maarten Tengbergen
1949°
Biografie

Maarten Tengbergen (1949) studeerde Slavische taal- en letterkunde aan de Universiteit van Groningen, waar hij ook enkele jaren Russisch doceerde. Hij vertaalt literaire teksten uit het Russisch, Fins en Pools. Zijn belangrijkste eigen werk: Vijftig hoogtepunten van de Russische literatuur, deel I en II (2015), eerder uitgegeven als Klassieken van de Russische literatuur (1991) en Russische meesterwerken in kort bestek (1999). Hij werkte jarenlang om den brode als vertaler bij de Europese Unie.

Wytske Versteeg
1983°
Biografie

Wytske Versteeg (1983) schreef Dit is geen dakloze (2008), De Wezenlozen (2012), Boy (2013) en Quarantaine (2015). Haar werk werd vertaald in vijf talen; het won onder andere de BNG Literatuurprijs en de Vrouwdebuutprijs. Versteeg werkt momenteel aan een nieuwe roman en aan de afronding van haar proefschrift.

Artikels
Fiep van Bodegom
1984°
Biografie

Fiep van Bodegom (1984) werkt en schrijft voor literair tijdschrift De Gids en weekblad De Groene Amsterdammer. Ze schrijft recensies, essays en fictie.

Artikels