Op deze pagina's is het archief van DW B terug te vinden. Voor de actuele website ga naar: http://www.dwb.be

Linda's lach

Verschenen in: Het portret!

Daar is Linda, achter een desk in het midden van de zaal. Ze is blond. De camera zoomt op haar in; ze zingt. Later, vanuit een ander standpunt zien we dat ze haar armen spreidt, met haar handen wappert en haar heupen schudt. Met haar rechterhand slaat ze ritmisch op haar desk. De muziek stopt, het publiek applaudisseert. ???Goeiavond.??? De ???n??? blijft onuitgesproken, shot van het publiek, shot van Linda. ???En heel hartelijk welkom bij de eerste reguliere aflevering van dit seizoen.??? 

        Linda draagt een donkerbruin, ruim zittend gewaad met een patroon van gaten. Onder het gewaad zien we een zwart hemd. Ze draagt een brede, gouden armband om haar rechterpols en een ring aan haar linkerhand. Ze draagt haar haren nonchalant en ingewikkeld tegelijk. De pony is vrij lang en valt voor het grootste deel van rechtsboven schuin naar links beneden, zodat het haar net over de linkerwenkbrauw valt en naar achteren wegdraait tot over haar oor. Een kleiner deel van de pony valt van een punt boven haar rechteroog naar achteren, zodat ook Linda???s rechteroor bedekt is. De asymmetrie zet zich voort naar beneden: aan de rechterkant valt Linda???s haar over de schouder achter haar rug, terwijl ze het links van voren draagt; het valt tot net boven haar borst. Linda???s haar glanst en is zeer egaal van kleur; haar blondheid is van een opvallend gele tint. Ze vertelt wat ons het komende anderhalf uur te wachten staat. De band speelt (de drummer zit achter een wand van doorzichtig plastic). Wanneer Linda weer het woord neemt, beweegt ze haar hoofd schuin naar voren om de aandacht te pakken, dan luchtig weer naar achteren. Telkens als Linda in beeld is, lacht ze. Weet ze wanneer ze in beeld komt en lacht ze alleen op die momenten, of glimlacht ze permanent omdat ze niet zeker kan weten wanneer de regie haar besluit te tonen? Haar tanden zijn wit en recht, haar lippen eerder een lichte kleur bruin.

         Linda???s desk is gemaakt van vijf gebogen staven met daarop een ronde, doorzichtige plaat. Soms rusten haar handen op die plaat. Dan spelen ze met de kaarten die ze gebruikt. De kaarten zijn groot en blauw. In het midden een groene bol met daarop onder andere een koe, een molen, een voetbal, een toren en een afbeelding van Nederland. Over de bol heen valt een lint met daarop de titel van het programma. De zwierige lijn suggereert beweging en doet denken aan het haar van Linda, dat losjes lijkt te vallen, maar tot nog toe niet bewogen heeft.

         Wanneer Linda de kaarten loslaat, doet ze dat om met elegante armbewegingen iemand aan te wijzen, zoals nu, bij het introduceren van de team captains. Linda???s bovenlichaam beweegt daarbij niet of nauwelijks mee. Ook wanneer ze haar hoofd draait, blijft ze zo veel mogelijk in dezelfde positie staan. Denken we een lijn van haar linker- naar haar rechterschouder, dan moet die lijn telkens wanneer de middelste camera Linda in beeld neemt, recht evenwijdig lopen aan ons tv-scherm. Het heeft iets weg van de wijze waarop de oude Egyptenaren menselijke figuren afbeeldden.

 

 

 

Het vervolg van deze tekst lees je in de papieren versie van DW B 2015 2.