Op deze pagina's is het archief van DW B terug te vinden. Voor de actuele website ga naar: http://www.dwb.be

DW B 2013 3: Robert Devriendt. Scènes

Voorwoord
Robert Devriendt. Scènes

Na de succesvolle samenwerking tussen Berlinde De Bruyckere en J.M. Coetzee, die resulteerde in Allen vlees, presenteren DW B en MER. Paper Kunsthalle hun tweede kunstenaarsboek: Robert Devriendt. Scènes. Zeventien Nederlandstalige auteurs dialogeren daarin met de minischilderijen van Robert Devriendt.
        Robert Devriendt ziet zijn reeksen minischilderijen als scènes van een groot verhaal, als verschillende hoofdstukken van een roman of film. De schilder schort er het lineaire tijdsverloop in op, zoomt in op geheimzinnige details (een supermooie auto, de ‘perfecte’ blonde vrouw, een bos, een taxidermist, een bebloed T-shirt …), alludeert op oude schilderijen, tv-beelden, reclamefoto’s, films, populaire bladen … Er zijn verbanden, maar welke? Er is wellicht een scenario, maar waarvan? Zeker is één ding: deze zorgvuldige aandacht en sensuele liefde voor het schilderen hunkert naar een creatieve waarnemer. Want laat het belangrijkste aan een schilderij volgens Devriendt nu net de interpretatie van een toeschouwer zijn.
        Waarnemers van dienst zijn Arnoud van Adrichem & Anne Vegter, Patrick Bassant, Willem Bongers-Dek, Anneke Brassinga, Saskia de Coster, Elma van Haren, Atte Jongstra, Astrid Lampe, Jan Lauwereyns, Delphine Lecompte, Jeroen Olyslaegers, Koen Peeters, Yves Petry, Erik Spinoy, Peter Verhelst en Dirk van Weelden. Zij bewegen zich in het intieme spanningsveld dat ontstaat tussen de beeldengroepen van Devriendt en construeren er met geraffineerde pen een eigen scenario.

In deze editie