Op deze pagina's is het archief van DW B terug te vinden. Voor de actuele website ga naar: http://www.dwb.be

Over DW B 2012 2

Verschenen in: Clubsandwich
Auteur: Hugo Bousset

Beste lezers,

 

In een brief van Atte Jongstra en Bart Vervaeck, die de Clubsandwich voor u klaarmaakten, ontdek ik de term ???shedism??? (www.shedblog.co.uk). ???Shedism??? staat voor ???afzondering, vrij ademen in een eigen schuurtje???. De ???shed???, het tuinschuurtje, bestaat bij de samenstellers uit gezelschapslokalen als koffiehuis, caf??, redactieruimte. Plekken waar men veilig is, ???mannen onder elkaar??? die zichzelf kunnen zijn. Mij doen die plekken denken aan het ???schuim???, de samenhangende blaasjes van Peter Sloterdijk. Zodra de postmoderne mens heeft ontdekt dat de ???globes???, de ???betekenisstolpen???, dat naties en rassen, kerken en ideologie??n, politieke en economische systemen ??? hem niet langer onderdak bieden, moet hij z??lf kleinere sferen cre??ren, bezielde geluksruimtes, waar intimiteit heerst en waar de mens door andere mensen kan worden betoverd. ???Connected isolations???.
      
Een andere link leidt onvermijdelijk naar de ???Nederlandse Academie voor ???Patafysica???, zeer werkzaam op Facebook. Ik citeer uit dit nummer:

De Nederlandse Academie voor ???Patafysica (NAP), ook wel ???B??tafysica??? genaamd, legt zich toe op het verspreiden en verzamelen van denkbeeldige oplossingen in ???Patavia (vulgair: De Nederlanden). De ???Patafysica is de wetenschap van denkbeeldige oplossingen, en zoekt naar de wetmatigheid van de uitzondering. Al doende exploreert de ???Patafysica het universum dat parallel loopt met de officieel erkende wereld. De ???patafysici leggen wilde verzamelingen aan, ordenen zonder tot een orde te geraken, en laten een spoor van denkbeeldige constructies achter. De onderzoekers meten het onmeetbare, verwoorden het ongehoorde, en mechaniseren het onstoffelijke. De ???patafysici verbazen zich collectief over het consensus omnium en verdedigen de eenmanswetenschap. De ???patafysici huldigen de gelijkwaardigheid van alle zaken en personen, en voelen daarom ook niet de behoefte aan humor, polemiek of satire. Ze nemen humor hoogst ernstig. Volgens de NAP bestaat de wereld bij de gratie van een spel, waarin de idiotie en kunstmatigheid van het bestaan worden beproefd.

Atte Jongstra en Bart Vervaeck hebben de lemmata van hun ???patafyische encyclopedie alfabetisch gerangschikt. Je leest er over gedegen, historisch belangrijke clubs zoals De Distel, Flanor, Maximalen, Mijolclub, P.E.N.-Club, Vrijmetselaarsclub, Rederijkerskamers, maar ook over clubs waarvoor je soms moet googelen om te weten of ze echt hebben bestaan of een fictief leven leiden, in een roman bijvoorbeeld: Antiflirtclub, Ballongezelschap, Club van Vermiste Meisjes, Club van Zonderlinge Zakenlui, Plagiaatclub, Truffelclub, Worstenclub Mondiaal, Club der Zeldzamen ...
      
Een lijst met clubs genereert nieuwe clubs: de kernvergadering van DW B waarin Atte zijn clubs met verve voorstelde, en de presentatie van de aflevering in clubvorm op 20 april in Perdu, Amsterdam! De meer dan 4500 vrienden van Atte op Facebook vormen ook een levendige bende ???

In DW B 2 start ook de samenwerking tussen DW B en het Vlaams-Nederlands Huis deBuren met citybooks. Na de onvolprezen reeks Radioboeken, met zowat twee miljoen downloads, brengt deBuren nu een reeks citybooks uit, geschreven door Vlaamse, Nederlandse en buitenlandse auteurs, uitgestuurd naar interessante maar minder evidente steden zoals Sheffield, Oostende, Charleroi, Chartres, Utrecht, Graz, Lublin, Skopje, Boekarest, Tbilisi ??? De literaire teksten over die steden kunnen op www.city-books.eu gratis worden beluisterd als podcast en gedownload als e-book in het Nederlands, Engels en Frans. Tweemaal per jaar staan de Nederlandstalige versies van een paar citybooks in primeur in DW B; later komen een aantal citybooks ook op www.dwb.be. We beginnen met teksten van Saskia de Coster (Skopje) en Erik Lindner (Charleroi).

Alweer een club erbij!