Op deze pagina's is het archief van DW B terug te vinden. Voor de actuele website ga naar: http://www.dwb.be

Patricia de Martelaere postuum bekroond

Patricia de Martelaere heeft met haar essay 'Bestaat U?' uit DW B 2009 1 Lieve God de jaarlijkse juryprijs gewonnen voor de beste bijdrage in een Vlaams cultureel of literair tijdschrift. Dat besliste de vierkoppige jury, bestaande uit Annelies Beck, Frank Hellemans, Werner Trio en voorzitter Karl van den Broeck, hoofdredacteur van Knack. Rik Van Cauwelaert, directeur van Knack, overhan??digde op Het Andere Boek in Antwerpen de trofee aan de kinderen van wijlen Patricia De Martelaere.

De wedstrijd ???Het beste uit de tijdschriften??? wordt georganiseerd door CeLT, de vereniging van de 25 culturele en literaire tijdschriften uit Vlaanderen, en Knack. Dit jaar was de jury eensgezind: ???Met haar klaarheldere analyse van mogelijke godsbewijzen geeft Patricia de Martelaere ons een rondleiding in het filosofische denken. En komt ze tot het besluit dat God misschien wel ????n van ons is. Eenzame hoogte: een prachtig testament, helaas, van ????n van de meest verheven geesten van onze regio.??? Het integrale artikel leest u hier.

Henk De Smaele, die in 'De Vermaledijde Autoriteit' (Ons Erfdeel) het nieuwe politiek correctisme van de Scheffers en Cliteurs aan de kaak stelt, werd tweede. Als historicus en belijder van Foucault legt hij het machts??mechanisme achter de Nederlandse historische canon bloot, en laat hij zien hoe de term 'verlichting', geheel ontdaan van zijn historische context, dient als stok om ideologische tikken mee uit te delen.
       Ex aequo op drie, en erg gesmaakt, eindigden het literaire metaverhaal 'Waarom Ik Doe Wat Ik Doe' van Joost Vandecasteele ??? 'virtuoos en verhelderend' (Deus ex Machina)
??? en Wouter Hillaerts 'Kunstschennende Heeren, Het ???Pfoe??? van Theater Vandaag' (Rekto:verso) waarin de theatercriticus aanvoert dat het theater in onze contreien in het algemeen, en dat van Olympique Dramatique in het bijzonder, kenmerken vertoont van een keizer zonder kleren.

De vier winnende bijdragen werden gebun??deld in een mooi ogend magazine dat vanaf deze week in de betere boekhandel en op verschillende culturele locaties te vinden is. U kunt bovendien alles nalezen op www.detijdschriften.be. Daar kunt u nog tot 15 november mee??stemmen op de CeLT-publieksprijs. Deelnemers maken bovendien kans op een abon??nement op een van de 25 tijdschriften.