Op deze pagina's is het archief van DW B terug te vinden. Voor de actuele website ga naar: http://www.dwb.be

Argentinië

Silvia Vainberg
1943°
Biografie

Silvia Vainberg (1943) studeerde dans aan de school van het Theater Colón in Buenos Aires. In 1980 arriveerde ze als politiek vluchteling in Brussel. Haar poëzie verschijnt in België en Argentinië. 

Román Antopolsky
1976°
Biografie

Román Antopolsky werd in 1976 in Buenos Aires (Argentinië) geboren in een Oost-Europese migrantenfamilie. Hij werd opgevoed in het Spaans en het Russisch. Hij studeerde filosofie aan de Universiteit van Buenos Aires en Plastische Kunsten aan het Instituto Nacional de Arte. Nu leeft en werkt hij al enkele jaren in Pittsburgh (Verenigde Staten). Hij publiceerde tot nu toe vooral poëzie, maar ook een prozaboek met essays en creatieve teksten. Hij vertaalt literatuur en filosofie. Zijn werk werd vertaald naar het Portugees en het Engels. Antopolsky is tevens plastisch kunstenaar. Zijn schilderijen en inkttekeningen werden in galerieën in de Verenigde Staten en Zuid-Amerika tentoongesteld en zijn ook op het web te zien. Toen hij in mei en juni 2013 in residentie verbleef bij Passa Porta, werkte hij aan een historische roman over Syrië.

Artikels
Juan Gelman
1930°
Biografie

Juan Gelman wordt in het Spaanse taalgebied als een van de grootste dichters beschouwd. In 1956 verscheen zijn debuut, Violín y otras cuestiones (Viool en andere kwesties), waarin hij de poëzie van het alledaagse, vanuit zijn straatervaringen in een volkswijk uit Buenos Aires, begint te exploreren. De kindertijd is voor hem, ook op latere leeftijd, de lyrische ader bij uitstek gebleven. Het balanceren op de rand van de taal, wier grenzen onderkend maar niet overschreden kunnen worden fascineert hem, ‘want het zijn ook de grenzen van de mens’. Als dichter is Gelman nooit uit op het nieuwe om de nieuwigheid zelf; hij wil veeleer de traditie vernieuwen dan ze te ontkennen. De traditie waartoe hij zich bekent put zowel uit het volkse (de tango) als uit de gevestigde cultuur (de literaire canon): zijn taal voedt zich aan het lunfardo, het slang (of dialect?) uit de volksbuurten van Buenos Aires. Een bewogen persoonlijk en politiek leven laat zijn sporen na in zijn werk, dat in 2007 met de Premio Cervantes.

Artikels