Op deze pagina's is het archief van DW B terug te vinden. Voor de actuele website ga naar: http://www.dwb.be

Nergens anders

Verschenen in: Utopia
Auteur: Jan Lauwereyns

[1]

Shimonoseki zag er een beetje triest uit, een verroeste havenstad, een vergane glorie op minder dan honderd kilometer van Fukuoka, aan de overkant van de brug naar Honshu, het hoofdeiland. Alleen rond de markt heerste er drukte, liepen er jonge mensen te blaken in de opvallend warme winterzon (late winter, of zelfs vroege lente, met pruimenbomen in bloei). Binnen, in de reusachtige hangaar, op zoek naar eten, verloren we elkaar even uit het oog, opgeslorpt in de massa, schuifelend tussen kooplustigen en andere norse figuren, links en rechts schouderstoten incasserend.

De weinig smakelijk ogende gerechten, geserveerd op plastic borden, kostten belachelijk veel. De beslissing sprak vanzelf en vond een echo in je woorden: ???We moeten hier zo snel mogelijk weg.???

Enkele kilometers verder maakte Chofu, een goed geconserveerd dorpje rond het oude kasteel, van Shimonoseki alsnog een bestemming die de moeite loonde. Naast Kozanji, een imposante boeddhistische tempel uit 1327, bevond zich het bescheiden museum van Chofu, met daarin een schilderij dat me recht naar de keel greep, een grote hangende rol met in het midden een reusachtige grijze wolk die over de hoofden van miserabele mensjes hing, kleine ellendelingen die verder geplaagd werden door draken en opvallend griezelige demonen. 


Het vervolg van deze tekst lees je in de papieren versie van DW B 2016 1.