Op deze pagina's is het archief van DW B terug te vinden. Voor de actuele website ga naar: http://www.dwb.be

Zendersluiting

Verschenen in: Onmogelijk scenario
Auteur: Dick Tuinder

 

Cineradio is een cursus filmmaken voor beginners. Het cursuspakket bestaat uit vijf langspeelplaten of cassettes en een cursusboek. Vandaag aflevering 1: Aanloopstrook en zendersluiting.

 

Personages:

Valeria: presentatrice, 25 jaar. Peer: presentator, 48 jaar. Caf??bezoeker (man): 52 jaar. Barmeisje: 25 jaar. Verschillende figuranten.

Locaties: een geluidsstudio, een oude bioscoop, een caf?? in het centrum van een middelgrote stad.

 

SC??NE 1: INT. OUDE BIOSCOOP. DAG.

 De cursisten druppelen binnen. Zoeken hun plek. Geritsel van plastic tasjes met daarin het cursuspakket. Dan start optimistische filmmuziek. De muziekcassette sleept een beetje, maar vindt dan zijn correcte snelheid. De stemmen van Peer en Valeria als voice-over.

 

PEER

Attentie voor opname! ... Stilte op de set ...

 

VALERIA

Beste luisteraar welkom bij Cineradio!

 

PEER

???Acteurs klaar? .... camera? ... camera loopt! ... geluid? ... llloopt!???

 

VALERIA

... een vijfdelige cursus filmmaken op de radio.

 

PEER

En .... actie!

 

VALERIA

Cineradio, aflevering 1: Aanloopstrook en zendersluiting. Maar eerst dit: de wereld van de film is over het algemeen een scherpe wereld. (Geluidjes van scherpstellende autozoom). Als het beeld onscherp is, dan kun je ervan uitgaan dat het niet belangrijk is, of een foutje van de cameraman. Een regel die bevestigd wordt door een aantal specifieke uitzonderingen. Zoals bijvoorbeeld het bezwijmen dan wel langzaam weer bijkomen uit een roes of een droom ... (Muziekje van harp) Het plotseling verleggen van de aandacht ... (???attack??? van strijkers) ... of bij het geleidelijk herwinnen van het gezichtsvermogen na een lang ziekbed ...

 

Het vervolg van deze tekst lees je in de papieren versie van DW B 2015 4.