Op deze pagina's is het archief van DW B terug te vinden. Voor de actuele website ga naar: http://www.dwb.be

Over DW B 2013 4

Verschenen in: Rijndorst
Auteur: Hugo Bousset


???Deze editie van DW B heeft dorst naar de Rijn. De rivier is tijd en het sediment op de bodem is geheugen; de Rijn is een waterige wond die zich door het continent slijpt als herinnering aan een pijnlijke en bloedige geschiedenis, aan oorlog en trauma. We reizen terug naar de oorsprong van de rivier, en dreggen naar de mythische sedimenten, het culturele residu en de drenkelingen van de rivierbodem om deze opnieuw leven in te blazen.??? Dat staat in de uitnodigingsbrief van Bas Groes aan de auteurs die hij vraagt om aan de focus ???Rijndorst??? mee te werken, en het DNA van Europa op te sporen.
        Ik kan me voorstellen dat u een aflevering verwacht met uitvoerige vertogen over de Rijn als aorta van het oude continent. Maar Bas Groes koos voor een meer literaire werkwijze. De thematiek is een splinterbom: in elke tekst komen rheinische stukken en fragmenten tot ontploffing.
        Voorts hoop ik dat u evenveel plezier zal hebben als ik aan de Analoge ruimtes die peilen naar de ziel van het reizen met de trein, de onvolprezen boekenrubriek en nog veel meer ???
        Op deze website kunt u extra genoegen beleven aan de originele Duitstalige versie van de gedichten van Stan Lafleur.