Op deze pagina's is het archief van DW B terug te vinden. Voor de actuele website ga naar: http://www.dwb.be

De buurt van de vuurvliegjes

Verschenen in: Terra recognita
Auteur: R.A. Basart


Bij de parkeermeter, naast een esdoorn die hard geel licht gaf, trof hij een vage kennis, collega van Ava. Blut knikte en stak de weg over.
       ???Leuke vrouw heeft u???, zei de vage kennis, achter Blut aan lopend. De hele weg naar het station bleef hij Blut gezelschap houden. Ook de trap af, en het perron op. Rare kleefman. Zijn haar deed denken aan een pas gemaaid voetbalveld, lichte en donkere banen. Geen sjoege geven. Maar dat leek de man niet te deren. Hij zei: ???Niet alleen leuk, die vrouw van u, maar ook aantrekkelijk. Niet knap. Knap in de zin van regelmatig gevormd, zo???n modepop. Dat niet. Integendeel. Ik ken eerlijk gezegd weinig vrouwen die zo onregelmatig gevormd zijn als de uwe. Als Ava. Maar toch: aantrekkelijk, je weet soms niet waar ???t aan ligt. Dat is, hoe noem je dat, dat is dat ondefinieerbare je-ne-sais-quoi.???
       Geen blik waardig keuren.
       Maar de man bleef met hem oplopen, heen en weer over het perron. Ze passeerden twee giechelende vrouwen, Blut hoorde aan hun stemmen dat ze hem nakeken. ???Kun je ???t zien???? mompelde hij, onhoorbaar voor Ava???s collega. ???Moet je scheel kijken, zie je ???t dubbel.???
       Toen ze voor de tweede keer het eind van de overkapping hadden bereikt, arriveerde de trein. Deuren sprongen open; Kleefman, naast Blut, wipte naar binnen. Maar Blut draaide zich om en sprintte naar de volgende coup??.

???Wat is het vandaag??? zei de conducteur. Tijdens het schrijven was zijn pet naar voren gezakt; met zijn duim duwde hij de klep tot midden op de kale schedel.
       Blut hield zijn pols bij het raam. ???Vel over been???, zei hij. ???Mooie kop heeft u trouwens. Mag ik dat zeggen? Mooie markante kop. Knoestig.??? O Cesare, wilde hij zingen, ti amo, Cesare Lombroso ??? Maar hij hield zich in. Hij zei: ???De droom van de schedelmeter. Wat een kop. Een kop als een wilg, zou ik bijna zeggen. Met permissie. Als een kortelings geknotte wilg.???
       De conducteur (luisterde hij wel?) stond nog steeds te schrijven. ???Station Weesp???, zei een man met een verre ijle stem, en zette zijn hakken in het grind. Een ander, schuin achter Blut: ???Ik hoor net op de radio, die Van Gogh h??.???
       ???Ja????
       ???Die hebben ze vermoord.???
       ???Van Gogh? Vermoord? Ben je gek.???
       ???Jawel, ik hoor ???t net. Op de radio.???
       ???Welnee man, Van Gogh, die heeft zelfmoord gepleegd.???
       ???Nee echt, ik zweer je, vermoord zei die man.???
       ???Man????
       ???Op de radio. De man van het nieuws.???
       ???O. Nou. En verder? Met jou? Alles goed????
       ???Met mij wel goed. Ja. Gaat wel. Ik heb al drie dagen last van diarree. Vier dagen.???
       ???Vier dagen? Diarree? Nou, dan ken ik ??????
       ???Een dag of vijf. Een week.???
       ???Hou toch op! Een neef van mij is een m????nd aan de schijterij geweest! Een volle maand!???
       De conducteur wiegde met zijn bovenlichaam alsof hij bij de Klaagmuur stond. Hij noemde een bedrag.

Ook in de zoemende stationshal zag hij mensen kijken, wijzen ??? ze hadden ???t over hem, hij was niet gek, hij was nog niet zo gek dat ie niet meer kon liplezen. Een meisje kwam naast hem lopen, keurig meisje, hij kende haar wel. Ze vroeg om geld. Een net en aardig meisje ??? dat bedelde. Ze vroeg:
???Kunt u misschien een euro wisselen????
       Blut schudde het hoofd. ???Geen portemonnee bij me.???
       Het meisje draaide zich om en liep weg. Bijna was ze in de menigte verdwenen toen het tot hem doordrong wat ze gevraagd had. Wisselen! Hij graaide in zijn broekzak. ???Hela???, riep hij, een loopvogelachtig holletje (zelf sprak hij wel van zijn ???woestijndribbel???) inzettend. ???Hola! Ik kan ???t! Ik kan toch wisselen!??? Hij hield een handje kleingeld op.
       ???Missen???, zei het meisje. ???Ik vroeg of u een euro kon missen. Niet wisselen.???
       Nu pas zag Blut dat haar gezicht geschonden was, hij zag wonden onder make-up.
       ???De redding is nabij???, zei hij. ???Alles komt goed. Solvitur ambulando.???
       Daarna vervolgde hij zijn weg.


Lees meer in Terra recognita.