Op deze pagina's is het archief van DW B terug te vinden. Voor de actuele website ga naar: http://www.dwb.be

Over hij zal door alles heen groeien

Auteur: Hugo Bousset

Beste lezers,

De dubbelaflevering van DW B die u nu in handen hebt biedt u niet ????n grondig uitgewerkt thema, maar een caleidoscopische verzameling van kleine dossiers, zinnenprikkelende teksten en beelden. Het wordt zonnig genieten in een barre winter.

De aflevering is een editie. Gert Robijns heeft elk nummer van de oplage in een mysterieus brouwsel gedoopt. Daardoor ontstaat een lichte golving in het papier, een strook onderaan met veranderlijke landschappen, waar Peter Verhelst op 74 bladzijden ook verzen heeft geplaatst. Het lijkt erop dat de haast mystieke woestijnervaringen van Verhelst besmeurd worden door de vlekken van Robijns. Zowel Verhelst als Robijns werken minimaal en repetitief ??? op de wijze van Wim Mertens ???, alsof ze een Gave van Niets hebben ontvangen en door willen geven. Het gaat om Factory #6, het laatste uit de reeks cross-overprojecten van Tegenlicht, dit keer ge??nspireerd door Jacques Liz??ne en in een vormgeving van Luc Derycke. De virtuele pendant op www.tegenlicht.org werd getoonzet door Emanuel Maes.


Dezelfde ???verschrikkelijke zachtaardigheid??? vinden Jan Lauwereyns en Arnoud van Adrichem in de teksten van Shoichiro Iwakiri.

Geniet van de manier waarop Anselm Gl??ck met tekst en tekeningen ???schaduwen aftast???, en lees ook in gespannen stilte een ontstellende voorpublicatie van Yves Petry.

Of laat u bekoren door de subtiele weemoed waarmee Koen Peeters voorwerpen uit Dublin en Oostende opglanst, en hoe zeven dichters daarop reageren.

Wie houdt van woest experiment: u vindt in dit nummer teksten van en over C.C. Krijgelmans ??? de oude compagnon de route van Ivo Michiels. Jong talent is er ook: onze writer in residence Jeroen van Rooij brengt de laatste aflevering van zijn De eerste hond in de ruimte, Christophe van Gerrewey hangt zijn verhaal op in het web van een woord, Joris Vercammen werpt een eenzaam licht op het water en Wouter Steyaert verkondigt zijn diepste gevoelens.

Tussendoor kunt u van een dubbeldikke boekenrubriek genieten.


Onze vernieuwde website, www.dwb.be, is ook een bezoekje waard. We werken naarstig aan de uitbreiding van ons archief. In de tussentijd maken onze papieren mannen Dirk Leyman en Hans Cottyn tweewekelijks een virtuele Feuilles volantes; het nieuws van hun eigen site wordt opgenomen in een RSS feed, alsook dat van De Reactor, het nieuwe platform voor literaire kritiek (www.dereactor.org).

Iets anders. Luk Lambrecht, jarenlang curator van DW B en inspirator van talloze cross-overprojecten, zet wegens te veel werk een stap opzij, en wordt vervangen door Luc Derycke, die tevens onze vormgever blijft.