Op deze pagina's is het archief van DW B terug te vinden. Voor de actuele website ga naar: http://www.dwb.be

Over De ontwikkeling

Verschenen in: De ontwikkeling
Auteur: Hugo Bousset

Beste lezers,

De kernredactie van DW B werd recent versterkt door Sofie Gielis, Jan Lauwereyns en nu ook Yves Petry. Peter Verhelst wordt ???resident???. De lijst van de redactieraad werd wat ingekort. Niks revolutionairs. Gewoon vernieuwing.
We nemen met een slotaflevering afscheid van twee prachtreeksen: het feuilleton Zij van Jeroen Olyslaegers, een prelude op zijn driedelige roman, en Het Zingende Nijlpaard, de verliteraturing van de gelijknamige strip van Willy Vandersteen. In 2009 treedt Jeroen van Rooij als nieuwe writer in residence aan. De rubriek ???De Wereld Bibliotheek??? loopt af, maar een nieuwe rubriek zal in de loop van 2009 opstarten: een romaneske analyse van televisieseries door Johan Reyniers.
De cross-over ??? de jonge fotografie in Belgi?? en de factories ??? loopt volgend jaar glorieus door. Alsook de boekenrubriek, met nog een paar extra jonge critici, de tijdschriften en de Feuilles volantes, met de nieuwsband van De papieren man.

Waarom is deze aflevering een dubbelnummer? U krijgt een ???gewone???, vrij lijvige aflevering, en een extra wikkel. Die wikkel kan rechtop staan, uitgevouwen worden als poster, of rond DW B blijven zitten. Hij functioneert als een ???autonoom sculptuurtje??? en bevat het papieren resultaat van Factory #4: schrijver Peter Holvoet-Hanssen plus kunstenaars Narcisse Tordoir en Koenraad Dedobbeleer. Luk Lambrecht koos de kunstenaars; de vormgeving is geheel en al het werk van Luc Derycke. Het project heet ???De ontwikkeling???. Ik citeer uit een mail van Peter Holvoet-Hanssen: ???Bij de lectuur wikkelt iemands leven af, doch dan wordt er weer ???leven??? opgebouwd: een frankensteinachtige reuzenfiguur die ??? eerst nog undead ??? toch levenslustig wordt, maar dan ontaardt en kantelt naar EVIL. Dan is er weer de afwikkeling, een kanteling ten goede, die de cyclus van afbouw en opwikkeling rondmaakt.??? De gedichtenreeks heet ???de kanteling???. Peter wil een ???kanteling??? veroorzaken bij elke lezer die de gedichten als luikjes bekijkt en telkens een andere leeservaring krijgt. De atmosfeer verschuift van dreigend naar betoverend, en van hard naar zacht. Tegelijk wil hij als dichter ???kantelen??? door aan een nieuwe po??ziereis te beginnen. Het work in progress wordt creatief gemonteerd op www.tegenlicht.org door Emanuel Maes.

Het gewone nummer bevat onder andere twee dossiers, en opent met een door Daniel de Vin recent ontdekte po??ticalezing van Max Frisch, een zeer intelligent en genuanceerd essay over de eeuwige vraag wanneer een tekst literair wordt.
Het eerste dossier bevat teksten van en over Kiwao Nomura, een ontdekking van Jan Lauwereyns en Arnoud van Adrichem. Sommige verzen zijn onvergetelijk, maar het ???virale??? essay van Jan en Arnoud brengt de gedichten pas helemaal tot leven door er creatief op te reageren, in een tekst die zijn eigen staart opeet. Nomura???s thema ???slang-taal-gevorktheid??? bepaalt de compositie van hun essay.
Het tweede dossier van Han van der Vegt en alweer Arnoud van Adrichem presenteert 223 wittgensteiniaanse gedachten van Ron Silliman, steeds fascinerend en puntig verwoord in evenveel Chinese notities.