Op deze pagina's is het archief van DW B terug te vinden. Voor de actuele website ga naar: http://www.dwb.be

Over Ondood

Verschenen in: Ondood
Auteur: Hugo Bousset

Beste lezers,

'Vampiers zijn de meest onge??nspireerde gasten op een halloweenfeestje, en in drie miljoen kitschfilms', zo begon de brief waarmee Saskia de Coster en Karen Vanderborght een aantal auteurs, fotografen en videasten uitnodigden voor het vampiernummer van DWB. Om aan de genoemde gevaren te ontsnappen, bedachten ze de titel Ondood. Geile vampiers, homo's, lesbo's en transseksuelen in horrorfilms, het dromen dat je droomt en de studie van fantoompijn aan de navelstreng, spookfotografie en geesten als lichtballen of wolkachtige witte substanties... het kan allemaal terecht in de verzameling 'ondood'.

De fotokatern van Gert Jochems, vormgegeven door Luc Dereycke, speelt met een uit het thema gesamplede zin, en toont hoe een vrouw zich toont. Hij is de eerste van vijf jonge fotografen die door Inge Henneman van het FotoMuseum Provincie Antwerpen voor DWB 2006 werden geselecteerd. De reeks noemen we 'Samples/shots'. Onder dit redactioneel lees je wat uitleg over de katern.

We beginnen ook met een nieuwe rubriek 'Theater', waarin we systematisch toneelteksten publiceren als literair genre. De rubriek wordt verruimd met striptheater van Eric Joris en Kurt Vanhoutte. Lucas Hirsch zal voor DWB nieuwe dichters uit Nederland opsporen. En Yves Petry treedt toe tot de redactieraad.

We denken ten slotte aan een uitgebreide webruimte, die multimediaal en interactief wil zijn. Idealiter zou elke DWB-aflevering een parallelle, virtuele afsplitsing moeten genereren, die dan nog een derde vorm krijgt als podiumact of performance. Dat laatste doen we al vaak; de webruimte hopen we eind 2006 te realiseren.

Het is dus niet
of-of maar en-en. Anders dan Karl van den Broeck, die in Knack (7.12.2005) betoogt dat tijdschriften uitsluitend op het web thuishoren, weiger ik te kiezen. Ik wil niet inkrimpen, maar uitbreiden. Het boek als concept en object: Karl houdt ervan (ik kan het weten) om er 'omstandig aan te ruiken en het dan omzichtig te doorbladeren'. Ik gebruik zijn woorden, toen hij het had over XXIII, dat bij MER. verschenen prachtboek van 400 kleurbladzijden, de verzameling van de 23 katernen die in DWB 2001-2004 werden gepubliceerd. U kan het voor 19,50 euro kopen via onze website. Het hebbeding wordt je dan re??el opgestuurd. Je kunt het strelen. Het geurt. Het is glad.